SOSYAL FAYDA ZİRVESİ 2015 KONUŞMACILARI

Dr. Coşkun Şahin - Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı - Türk Telekom Grup

Dr. Coşkun Şahin, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden 1987 yılında mezun olmuş, yüksek lisansını aynı bölümde 1990 yılında ve doktorasını da Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği alanında 1997 yılında tamamlamıştır.

1991-1997 yılları arasında TÜBİTAK Bilişim Teknolojileri Enstitüsü’nde görev yapan Şahin, otomasyon, savunma sanayii ve tüketici elektroniği sektörlerinde araştırma ve teknik yöneticilik görevlerinden sonra 2001 yılından itibaren GSM sektöründe çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2009 yılından itibaren Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Coşkun Şahin, 30 Nisan 2014 tarihinde Türk Telekom ve Avea’nın Teknoloji, Network ve Operasyon organizasyonlarının liderliğini yapmak üzere Türk Telekom Teknoloji Başkanı görevine getirilmiş olup Eylül 2014’te TTNET de sorumluluğu kapsamına dâhil edilmiştir. Çok sayıda uluslararası bilimsel ve teknik bildirisi, teknik raporları ve elektronik ve haberleşme konularında 7 adet patenti bulunmaktadır.


George Bouma - Sürdürülebilir Kalkınma Ekip Lideri, UNDP İstanbul Bölgesel Merkezi

George Bouma bir süredir UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu İstanbul Bölgesel Merkezi’nde Sürdürülebilir Kalkınmadan Sorumlu Ekip Lideri olarak görev yapmaktadır ve bu görevinde bölgedeki istihdam, sosyal içerme, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve yeşil büyüme konuları üzerinde durmaktadır. Bouma, son 5 yıldır UNDP’de çalışmakla birlikte daha önceki görevi Küresel Politika Danışmanlığı olmuştur ve yoksulluk-çevre konularının kalkınma planlamalarına dâhil edilmesi ve toplumsal ve çevresel kalkınma mücadelelerin ilerletilmesi için çalışmıştır.

Bouma, hem yoksulluğun azaltılması konusunda kalkınma işbirliği alanında hem de çevresel etki değerlendirmesi (altyapı, petrol ve gaz, kentsel gelişim), stratejik çevresel değerlendirme, kirlilik kontrolü ve yönetimi, su ve sıhhi koşullar ve doğal kaynakların yönetimi alanlarında teknik uzman olarak 25 yıllık deneyim sahibidir.

Yüksek lisansını Avustralya’daki Melbourne Üniversitesi’nde Uluslararası Kalkınma alanında tamamlamış olan Bouma’nın Avustralya’daki Murdoch Üniversitesi’nden de Fen Bilimleri alanında yüksek lisans derecesi vardır.


Kamal Malhotra - BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi

Kamal Malhotra, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilciliği görevini 8 Nisan 2013’te üstlendi.

Bu görevine başlamadan önce Malhotra, 2008 yılı Ekim ayı sonundan itibaren 31 Mart 2013 tarihine kadar, Birleşmiş Milletler Malezya Mukim Koordinatörü, UNDP Malezya, Singapur ve Brunei Mukim Temsilcisi ve ayrıca UNFPA Malezya Temsilcisi olarak görev yaptı.

1999-2008 yılları arasında UNDP’nin New York’taki Kalkınma Politikası Bürosu’nda Kapsayıcı Küreselleşme Kıdemli Danışmanı (ve Kümelenme Lideri) (2002-2008), Sivil Toplumu Güçlendirme Danışmanı (2001-2002) ve Sivil Toplum Kıdemli Danışmanı (1999-2000) olarak görev aldı.

Malhotra, UNDP’de çalışmaya başlamadan önce 1995-1999 yılları arasında Tayland’daki Chulalongkorn Üniversitesi Sosyal Araştırma Enstitüsü'ne bağlı küresel bir politika araştırma kuruluşu olan Küresel Güney Çalışmaları kuruluşunun kurucu ortağı ve yardımcı yöneticisiydi. Bu süre zarfında Çocukları Koruma Fonu (Birleşik Krallık) için Makroekonomik Politikalar ve Çocuk Hakları alanında Güneydoğu Asya ve Pasifik Bölgesi yarı zamanlı Bölgesel Danışmanı olarak hizmet verdi.

Daha önce de 1988-1995 yılları arasında Melbourne’da Yurtdışı Topluluk Yardımı (Oxfam Avustralya) için Denizaşırı ve Aborijin Programı Yöneticiliği görevini üstlenen Malhotra, 1982-1988 yılları arasında ise Filipinler’de Uluslararası Kırsal İmar Enstitüsü’nde Araştırma ve Kırsal Kredi Uzmanı, Yardımcı Yönetici ve Uluslararası Birim Direktörü olmak üzere çeşitli pozisyonlarda yer aldı.

Kamal Malhotra New York’taki Kolombiya Üniversitesi’nden iktisadi ve siyasi kalkınma üzerine ihtisaslaştığı bir Uluslararası İlişkiler yüksek lisansı ve Hindistan’da bulunan Hint Yönetim Enstitüsü’nden maliye ve iktisat üzerine ihtisaslaştığı İşletme yüksek lisansı derecelerine sahip. Lisans eğitimini Hindistan’da Delhi Üniversitesi’nde Ekonomi alanında alan Malhotra, bu okuldan onur derecesi ile mezun oldu.

Malhotra’nın çok taraflı sistemler ve kalkınma işbirliğine dair çalışmaları 75’i aşkın yayın ve makalede yer aldı. Malhotra ayrıca UNDP’nin öncülüğünde çıkarılan Making Global Trade Work for People [Küresel Ticareti İnsanların Yararına Sunmak] (Earthscan, 2003) ve Globalization and the Least Developed Countries [Küreselleşme ve En Az Gelişmiş Ülkeler] (UNDP ile UN-OHRLLS ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 2008) başlıklı yayınların da aralarında yer aldığı beşten fazla kitabın başyazarı ya da yardımcı yazarıdır. Kamal Malhotra ayrıca Virtuous Cycles: The Singapore Public Service and National Development [Dürüst Döngüler: Singapur’da Kamu Hizmeti ve Ulusal Kalkınma] (UNDP, 2011) adlı kitabın yayınlanması girişiminde bulunarak projeyi Singapur Hükümeti ile birlikte yönetti.


Emine Etili - Twitter Kamu Politikalarından Sorumlu Türkiye Koordinatörü

Emine Etili, Twitter'da Türkiye Kamu Politikalarından sorumlu Türkiye Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Twitter ile ilgili konularda gerek Türk hükümet yetkilileriyle gerekse iş ve sivil toplum çevreleriyle temaslar kurmak ve programlar düzenlemek sorumlulukları kapsamındadır. Emine, Twitter’daki görevine atanmadan önce, özel, kamu ve sivil toplum sektörlerinde çeşitli görevlerde bulunmuştur. Bu görevin sonuncusu Endeavor Türkiye adlı kuruluşta Dış İlişkiler Koordinatörlüğü olmuştur.

Emine, lisans eğitimini Virginia Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Johns Hopkins Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Twitter'da @EmineEtili adıyla kayıtlıdır.


Nilay Erdem - Facebook Kamu Politikaları Türkiye Sorumlusu

Nilay Erdem, Facebook’un kamu politikaları alanında Türkiye sorumlusudur. Bu görevinden önce, BTS & Partners’da uzun yıllar direktör olarak görev almış olan Nilay Erdem, bilgi ve iletişim teknolojileri hukuku ve politikaları alanında, ülkemizin önde gelen şirketlerinin yanı sıra sosyal medya, e-ticaret, ödeme hizmetleri, paylaşım ekonomisi gibi alanlarda sektör lideri Silikon Vadisi şirketlerinin Türkiye’deki faaliyetlerinde danışmanlık hizmeti vermiştir. Bilgi ve iletişim teknolojileri hukuku ve politikaları alanında pek çok rapor ve makale çalışması bulunmakta olup bu alanda çok sayıda eğitim vermiştir.

Nilay Erdem, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş, yüksek lisans eğitimini East Anglia Üniversitesi’nde Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında tamamlamıştır.


Mert Fırat - Oyuncu, www.ihtiyacharitasi.org Kurucusu

Mert Fırat 1981 yılında Ankara’da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra İsveç’te radyo-televizyon eğitimi gördü. Daha sonra Ankara’ya dönüp Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Tiyatro Bölümü’nde oyunculuk eğitimi aldı.

2005 yılından itibaren birçok TV ve sinema projesinde görev aldı.

İlk filmi, senaryosunu İlksen Başarır ile birlikte yazdığı ve başrolünü oynadığı “Başka Dilde Aşk” oldu. Bu filmi yine senaryosuna imza attığı “Atlıkarınca” adlı film takip etti.

Öğrencilik yıllarından itibaren aralıksız her yıl tiyatro sahnelerinde olan oyuncu hâlen Moda Sahnesi’nde “Bütün Çılgınlar Sever Beni” ve “Parkta Güzel Bir Gün” oyunlarıyla seyirci karşısına çıkıyor.

Mert Fırat ayrıca, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde ve toplumsal konularda farkındalık yaratan birçok kampanyada yer aldı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) bünyesinde yürütülen “Okuyorum Oynuyorum” projesinde Samsun İlkadım Öğrenim Birimi’nde çocuklara tiyatro çalıştırdı. Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu ile 20 ildeki üniversitelerde işitme engelliler kulüpleri kurulması ve bu okullarda işaret dili dersi açılması süreçlerine destek verdi. Mor Çatı ile Türkiye’de ensest konularında söyleşilere katıldı. Atlıkarınca filmi ile bu konunun gündeme gelmesinde önemli rol oynadı. Bana Göz Kulak Ol Derneği üyesi olan Fırat, “Kürkünü Çıkar Vicdanını Giy” kampanyasına aktif olarak destek verdi.

AÇEV, LÖSEV, çeşitli LGBT ve gençlik örgütlerinin farkındalık kampanyalarında yer alan Fırat, hâlen birçok ulusal kampanya ve faaliyette gönüllü olarak yer almaktadır.

Son olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı şiddet konularında Türkiye ve küresel çaptaki çalışmalarda yer aldı. Bu kapsamda, BİANET’in Kadına Karşı Şiddet konusunda yaptığı infografik videoyu seslendirdi ve geniş kitlelere ulaşmasına gönüllü olarak destek verdi. Bununla birlikte, Change.org tarafından düzenlenen Özgecan Yasası Kampanyası’nın video yapım sürecinde yer aldı. Bu kampanyanın farkındalık filminde oynadı. Ayrıca küresel ölçekte devam eden ve Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan HeforShe kampanyasına destek vermektedir.

Kurumsal sosyal sorumluluk konularında farklı dernekler ve vakıflar ile gönüllü olarak çalışan Mert Fırat iki farklı projede şu anda ortak olarak yer almaktadır. İlk olarak, ortakları ile birlikte Bursa’da “Sanat Mahal” projesini hayata geçirmiştir. Mahalle ve kent için sanat alanı yaratmayı amaçlayan bu proje ile yeni bir sosyal girişim çalışması başlamıştır. İkinci olarak, www.ihtiyacharitasi.org’un kurucuları arasında yer alan Fırat, projenin tasarlanması, planlanması ve işleyişi konusunda aktif olarak katkı sağlamaktadır.


Shelley Inglis - Bölge Takım Lideri, Yönetişim ve Barışın İnşası, UNDP İstanbul Bölgesel Merkezi

Shelley Inglis, UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu İstanbul Bölgesel Merkezi’nde Yönetişim ve Barışın İnşası Bölge Takım Lideri olarak çalışmaktadır. Inglis, daha önce de UNDP Demokratik Yönetişim Grubu’nda Hukukun Üstünlüğü, Adalete Erişim, Güvenlik ve Yoksulların Yasal Açıdan Güçlenmesinden sorumlu Politika Danışmanı ve Takım Lideri olarak görev yapmıştır. UNDP’deki görevine başlamadan önce, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı Ofisi Hukukun Üstünlüğü Birimi’nde görev yapmış; bu görevinde hukukun üstünlüğü alanında bütün sistemi kapsayan politika koordinasyonu üzerine çalışmalar yürütmüştür. Inglis, daha önce Birleşmiş Milletler Barış Harekatları Dairesi’nde (DPKO), Cenevre merkezli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi’nde (OHCHR) ve ayrıca Birleşmiş Milletler Kadınlar Kalkınma Fonu’nda (UNIFEM) güvenlik yönetişimi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında çalışmıştır. Aralarında Afganistan, Kamboçya, Fildişi Sahili Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Liberya, Sudan ve Doğu Timor’un da bulunduğu, çatışmalardan etkilenen ve çatışma sonrası pek çok ülke ve bölgedeki BM saha ekiplerine rehberlik etme ve destek verme konularında da deneyim sahibidir. BM Genel Sekreterliği için çok sayıda rapor taslağı oluşturmuş, Birleşmiş Milletler’e politika ve danışmanlık desteğinde bulunmuş ve kendi uzmanlık alanlarında çeşitli çalıştaylar ve eğitimler yürütmüştür.

Birleşmiş Milletler’de çalışmaya başlamadan önce, özellikle Save the Children US (1994-1995), Uluslararası Af Örgütü Sekreterliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Kosova Misyonu (BMGK, 1244 sayılı karar) (1999-2002) başta olmak üzere çeşitli örgütlerde Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Türkiye konusunda kapsamlı çalışmalar yürütmüştür. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde kamu yararı hukuku, aile hukuku ve ceza hukuku üzerine çalışmaları olmuştur. New York Barosu üyesi ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) dönem üyesidir. Lisans eğitimini New York’ta bulunan Cornell Üniversitesi’nde tamamlamış olan Inglis, ayrıca Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden hukuk derecesi (JD) almıştır. Columbia Üniversitesi Barnard College’da misafir öğretim üyesi olarak siyaset bilimi ve insan hakları alanlarında dersler vermektedir.


Barçın Yinanç - Gazeteci

Barçın Yinanç, lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlamış, gazetecilik alanındaki kariyerine de 1990 yılında Türkiye’nin önde gelen gazetelerinden Milliyet Gazetesi’nde başlamıştır.

Milliyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda Diplomasi Muhabiri olarak çalışmış, özellikle de Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere Türk dış politikası, transatlantik bağlar ve Orta Doğu’dan Kafkaslara uzanan coğrafyadaki bölgesel gelişmeler konularına yoğunlaşmıştır.

Avrupa ve Orta Doğu’da yoğun şekilde seyahat etmiştir ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti cumhurbaşkanları, başbakanları ve bakanlarının bu bölgelere yaptıkları seyahatlerle ilgili yazılar yazmıştır. Avrupa’nın önde gelen devlet başkanları, dışişleri bakanları ve milletvekilleriyle de röportajlar yapmıştır.

2001 yılında CNN Türk’te televizyon muhabiri, daha sonra da aynı kanalda program editörü olmuştur. 2004’ten beri İstanbul’da yaşamaktadır.

Yinanç şu anda Hürriyet Daily News’ta yorum sayfası editörü olarak çalışmaktadır ve köşe yazıları da aynı gazetede yayınlanmaktadır. Aynı zamanda gazetenin haftalık röportajlarını da yapmaktadır. Al Majalla magazin dergisine katkıda bulunmaktadır. Yorumlarını sunmak üzere belirli aralıklarla BBC Radyo, El Cezire İngilizce, France 24 gibi uluslararası basın kuruluşlarına davet edilmektedir.

İyi derecede İngilizce ve Fransızca, başlangıç düzeyinde de Almanca bilmektedir.


Pınar Dağ - Gazeteci, Akademisyen ve www.dagmedya.net Kurucu Üyesi

Ekonomi mezunu olan Pınar Dağ, İngiltere'de London School of Journalism'de Gazetecilik eğitimi aldı. San Francisco merkezli Grassroots araştırma kurumunda iş verileri üzerine araştırmacı olarak görev yapıyor. 2012 yılından beri Veri Gazeteciliği/Haberciliği faaliyetleri yürüten ve bu alanda çok sayıda atölye düzenleyen Dağ Medya ve www.verigazeteciligi.com'un kurucu üyesidir. 2013 yılından beri Kadir Has Üniversitesi'nde Yeni Medya öğrencilerine Veri Gazeteciliği eğitimi veriyor. 13 dile çevrilen açık kaynak Veri Gazeteciliği El Kitabı'nı gönüllü çevirmen ekibiyle Türkçe'ye kazandırdı. Şu anda, 'Türkiye Veri Okulu' projesi üzerinde çalışıyor.


Gülsin Onay - Piyanist ve UNICEF İyi Niyet Elçisi

2015-2016 konser sezonunda Türkiye’nin önemli salonlarında ve festivallerinde sayısız konser verecek olan Gülsin Onay, Lüksemburg, Malta, New York, Cambridge, Düsseldorf, Köln ve Münster gibi şehirlerde de yurt dışındaki hayranlarıyla buluşacak.

Gülsin Onay'ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 70 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar, dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı, dünyanın önemli müzik festivallerinin de eleştirmenlerce beğenilen, aranan bir ismidir. Gülsin Onay, 2004 yılında başlayarak kısa sürede dünya genelinde klasik müzik çevrelerinin dikkatini çekmeyi başaran Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.

Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay, ayrıca uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay'ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Ahmed Adnan Saygun'un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir.

Gülsin Onay'ın yirmiyi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır.

Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı'nda eğitim gören Gülsin Onay'a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. Yurt içinde ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir.


Selin Girit - Gazeteci

Selin Girit on yılı aşkın süredir BBC’de Gazeteci olarak çalışmaktadır. 2004 yılında BBC’de çalışmaya başlayan Girit, BBC’nin Dünya Servisi içinde bulunan Türkçe Servisi’nde görev yapmaktadır. Dört yıldır BBC Türkçe’nin önde gelen programları arasında bulunan “Dünya Gündemi” adlı programı hazırlayıp sunmaktadır. Söz konusu programı sunmaya başlamadan önce, BBC Türkçe için sayısız radyo programı hazırlayıp sunmuştur. Girit, 2013 yılından beri BBC için çift dilde muhabirlik yapmakta ve kurum içindeki bütün platformlara İngilizce ve Türkçe dillerinde katkıda bulunmaktadır. Girit, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde almıştır. Aynı zamanda Uluslararası İlişkiler ve AB Politikası alanında da yüksek lisans derecesine sahiptir. Tiyatroya çok büyük bir ilgisi olan Girit, Londra’da bulunan King’s College Kraliyet Sanat Akademisi’nde (RADA) Sahne ve Performans Sanatları alanında da yüksek lisans yapmıştır. 10 yıl boyunca Londra’da yaşamış olan Girit, şu anda İstanbul’da yaşamaktadır.


Milica Begovic - Bilgi ve İnovasyon Uzmanı, UNDP İstanbul Bölgesel Merkezi

Milica Begovic Radojevic, İstanbul’da bulunan UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Merkezi’nde Bilgi ve İnovasyon Uzmanı olarak çalışmaktadır. UNDP bağlamında sorunları ele almanın yeni yollarını bulmak ve yeni fikirler ve bakış açıları denemek üzere bölgedeki ekiplerle (UNDP ve yerel/ulusal ortaklar) çalışmaktadır. Daha önce, UNDP Karadağ’da yaklaşık 5 yıl Ekonomi ve Çevre Takım Lideri olarak çalışmıştır. Karadağ’ı halkın, çevrenin ve yerel ekonomilerin esenliğini ve refahını yükseltecek düşük karbon salınımlı bir piyasa ekonomisine doğru ilerlemede desteklemiştir.

Ülkeye ekosistemlerinin, ekonomisinin ve halkının dayanıklılığını artırma konusunda yardımcı olmak amacıyla enerjinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin biçimde kullanımını artıran stratejik programlar tasarlamıştır. Aynı zamanda afet risk azaltma programları tasarlamış, korunan alanlarda ve bu alanların çevresinde çalışan küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabetçiliğini artırmak için çalışmış, sınırlar ötesinde iş bağlantıları kurmuş ve ulusal ve yerel ortakları korunan bölgelerin yönetimi konusunda desteklemiştir.

Radojevic Mayıs 2005 ve Eylül 2006 tarihleri arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) için çalışmış, daha sonra da Birleşmiş Milletler’de Koordinasyon Görevlisi olarak görev yapmıştır.

Radojevic, Karadağ vatandaşıdır ve lisans eğitimini Alabama Üniversitesi İletişim Çalışmaları ve Bilişim ve İletişim Teknolojileri Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini aynı üniversitede Siyaset Bilimi Bölümü’nde ve doktora eğitimini de yine aynı üniversitede Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamlamıştır.

Başlıca uzmanlık alanları aşağıda sıralanmıştır:
1. Sosyal inovasyon, değişim yönetimi
2. Tasarım odaklı düşünme, kullanıcı inovasyonu, vatandaş katılımı, öngörü, sosyal ağ analizi, teknoloji ve karmaşıklık bilimi ve kalkınma
3. Doğal kaynak planlaması, afet risk azaltma, yerel kalkınma


Vladimir Vulic - İnovasyon Danışmanı ve Digitalizuj.me Ortak Kurucusu - Karadağ

Arkadaşları arasında daha çok Vanja adıyla bilinen Vladimir, Karadağ vatandaşlarının sosyal medyayı ve inovatif iş modellerini kucaklayarak sosyal değişim açısından heyecan verici, yeni fırsatları ve dijital ortamdaki iş süreçlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan ve dijital bir topluluk olan Digitalizuj.me’nin ortak kurucusudur.

UNDP Karadağ, Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Bakanlığı (Karadağ Hükümeti), Sosyal İnovasyon Laboratuvarı, British Council Karadağ, BearingPoint gibi müşterilere hizmet sunmuş olan Vanja, bir yönetim, inovasyon ve sosyal medya danışmanıdır.

Güneydoğu Avrupa’daki en büyük teknik/iş konferanslarından biri olan Spark.me’nin Program Direktörüdür.

Karadağ Üniversitesi, Podgorica Ekonomi Fakültesi’nde Stratejik Yönetim ve İşletme’ye Giriş derslerini verme konusunda 10 yıllık deneyime sahiptir.


Nana Tsiklauri - Kamu Hizmeti Geliştirme Ajansı, Gürcistan Adalet Bakanlığı

Nana Tsiklauri, Ağustos 2013’te Gürcistan Adalet Bakanlığı’nın Kamu Hizmeti Geliştirme Ajansı’nda çalışmaya başlamıştır. O tarihten itibaren, yönetişim alanında görev yapan çeşitli uluslararası örgütlerle ve hayır kurumlarıyla aktif ortaklıklar içinde bulunmuştur. Aynı zamanda, Gürcistan’da güçlü bir vatandaş merkezli yaklaşımı benimseyen ve e-yönetişim ve kamu hizmetlerinde yenilikçilik odaklı kamu hizmetlerinin geliştirilmesini hedefleyen çeşitli projelerin ve girişimlerin tasarlanması ve uygulanmasında yoğun olarak görev almıştır. Şu anda, Kamu Hizmeti Geliştirme Ajansı’nın Başkan Yardımcısı olarak görev yapmasının yanı sıra, Stratejik Projeler ve Reformlar Birimi’ni de yönetmektedir.

Kamu hizmeti sektöründe çalışmaya başlamadan önce, kalkınma işbirliği alanında bir dizi uluslararası kurumla ve yerel sivil toplum kuruluşuyla çalışmıştır. Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu’ndan (LSE) kamu hizmeti alanındaki deneyimini destekleyen bir Kamu Politikası ve İdaresi yüksek lisans derecesine sahip olmasının yanı sıra Gürcistan Kamu İdaresi Enstitüsü’nden (GIPA) de Kamu İdaresi alanında bir başka yüksek lisans derecesine sahiptir. Lisans eğitimini ise Tiflis Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlamıştır.

Son yıllarda yönetimin yerelleştirilmesi ve yerel yönetişim konularına, faal yönetişim modellerine ve vatandaş merkezli kamu hizmetlerine odaklanmıştır. Son zamanlarda yürütülen ve devam eden projelerin bir parçası olarak, kamu hizmetlerinin tasarlanma ve sunulma aşamalarında yenilikler yapılmasını ve kamu politikalarında İnsan Merkezli Tasarımın geliştirilmesi ve uygulanmasında e-yeteneklerin (e-skills) güçlendirilmesini hedefleyen girişimlerde bulunmuştur.


Marcos Athias Neto - Direktör, UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD)

Marcos Neto, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda (UNDP) görev yapmaya başlamadan önce, ChildFund International’da önce Kuzeydoğu ABD Bölgesel Kalkınma Sorumlusu ve daha sonra da Acil Durumlara Hazırlık ve Afet Risk Azaltma Küresel Teknik Danışmanı olarak görev yaptı. ChildFund International’daki görevine başlamadan önce, CARE International’da tam 17 yıl çalıştı. CARE’deki son görevi, CARE Ortaklıklar, Özel Girişimler, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Yaşamlar Direktörlüğü oldu. Bu görevinde, CARE’in özellikle çevre kuruluşları başta olmak üzere, iklim değişikliği konusunda ortaklıklar kurma çabalarını yönlendirdi. CARE International’da görev yaptığı dönemde Neto, CARE İngiltere’de Asya ve Latin Amerika Bölge Direktörü olarak altı yıl kaynak seferberliği, program tasarımı ve stratejik plan geliştirme yoluyla ülke ofislerinin denetlenmesi, değerlendirilmesi ve desteklenmesinden CARE ABD’nin CARE Brezilya çalışmalarını başlatma sürecini yönetme görevine kadar farklı görevlerde bulundu. Marcos, 2011 yılında CARE Brezilya’nın ilk Ülke Direktörü oldu ve bu görevinde kuruluşun Yönetim Kurulu’nu oluşturmak için çalıştı, stratejik vizyonunu açıkça belirtti, ilk programlarını ve ilk pazarlama, kaynak yaratma ve iletişim stratejilerini geliştirdi, aynı zamanda 10 kişiden oluşan bir ekibi yönetti. 2006-2008 yılları arasında CARE’in Orta Amerika Program Direktörü olarak 25 milyon dolarlık bir portföyü ve 250 kişilik bir ekibi yönetti. CARE’deki geçmiş deneyimleri arasında, kaynak seferberliğine, bilgi yönetimine ve müşteri kitlesi oluşturmaya odaklandığı Latin Amerika Bölge Direktör Yardımcılığı da bulunuyor.


Shamilka Samarasinha - EPAM Kurumsal Sosyal Sorumluluk İş Danışmanı

Shamilka Samarasinha, küresel olarak 20 ülkede varlığını sürdüren ve bünyesinde 10.000’den fazla kişinin çalıştığı, ABD merkezli yazılım geliştirme hizmetleri şirketi olan EPAM’da Kurumsal Sosyal Sorumluluk İş Danışmanı olarak görev yapmaktadır.

Samarasinha, Şubat 2015’te EPAM’a katılmıştır ve o zamandan beri UNDP Belarus’la birlikte kısa süre önce tamamlanmış olan Hack4Tourism’le ilgili çalışmalar yürütmüş ve aynı zamanda EPAM e-çocuk programının – bilişim teknolojilerini özellikle kız çocukları için ilgi çekici bir konu hâline getirmeye odaklanarak çocukların kodlama kapasitelerini artırmak üzere geliştirilmiş bir program – uygulanmasında aktif görev almıştır.

EPAM’da çalışmaya başlamadan önce, Sri Lanka’daki tek, en büyük konfeksiyon ihracat şirketi olan Brandix’te danışman olarak görev yapmıştır. Brandix’te Kurumsal Sosyal Sorumluluk Stratejisi geliştirilmesinden sorumlu olmuştur. Tesco PLC’nin Tayland Ülke Müdürlüğü görevini yürütmüş, daha sonra da özellikle Myanmar’daki Nargis Kasırgası sonrası acil durum yardımına odaklanarak İngiltere Büyükelçiliği için Küçük Destek Programı’nı (SGP) yürütmüştür.

Samarasinha şu anda Belarus’un başkenti Minsk’te çalışmaktadır ve Belarus’un ve bölgenin sosyoekonomik ve siyasi iklimi konusunda geniş bilgi sahibidir.

Samarasinha lisans eğitimini New York’taki Hobart and William Smith Colleges’da İktisat/Kalkınma Çalışmaları (Çift Ana Dal Programı) alanlarında, yüksek lisans eğitimini ise İngiltere’de bulunan Leeds Üniversitesi’nde Uluslararası Siyasal İktisat alanında tamamlamıştır.


Dr. Ali Ercan Özgür - Uluslararası Kalkınma Ortakları (IDEMA) Kurucusu

Doktorasını Marmara Üniversitesi Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bölümü'nde tamamlayan ve doktora tezini “AB Uygulamaları Çerçevesi'nde Türkiye'de Kalkınma Ajansları” konusunda yazan Ali Ercan Özgür, yüksek lisans derecesini Birmingham Üniversitesi Yönetişim ve Kalkınma Bölümü'nden “Uluslararası Fon ve Yardımcların Koordinasyonu ve Etkisi” konusunda hazırladığı tezi ile almıştır. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi alan Özgür, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Chevening Yüksek Lisans bursiyeri, Alman Marshall Fonu Fellow’u ve Karadeniz Uluslararası Genç Bölge Reformcusu olarak seçilmiştir. TESEV tarafından yayınlanan "Yerel Yönetim Sistemleri: Türkiye, Fransa, İspanya, İtalya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti" kitabının ortak yazarlarındandır.

Ali Ercan Özgür, IDEMA Uluslararası Kalkınma Danışmanlığı Limited Şirketi’nin kurucuları arasında ve Yönetici Ortağı’dır. Bu girişimcilik çalışmasından önce Amerikan Ticaret Odası Türkiye Ofisi’nin Genel Direktörü olarak çalışmıştır. 2001 yılında Habitat için Gençlik Derneği’nde (bugünün Habitat Yönetişim ve Kalkınma Merkezi) başladığı sivil toplum kariyerine Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölümü’nde (UCLG-MEWA) Yerel Yönetişim Fonu Program Yöneticisi, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda Projeler Koordinatörü, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Projeler Direktörü olarak devam etti. Özgür, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve özel sektör gibi birçok kuruluş ile sosyal ve araştırma projeleri yürüttü. Ali Ercan Özgür, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri’dir. Özgür’ün çalışma ve danışmanlık alanları uluslararası ortaklıklar, yeni bölgecilik, bölgesel kalkınma, yönetişim, kalkınma yönetimi, yerel yönetimler, kurumsal sosyal sorumluluk, sosyal girişimcilik, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası yardımlar ve fonlardır.


Engin Yılmaz - Türk Telekom Grup Sosyal İnovasyon / Sesli Adımlar - GETEM Direktörü ve Engelsiz Erişim Derneği Başkanı

1979 Ankara doğumludur. 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne girdi. 2002 yılında Psikoloji Bölümü ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümlerini çift ana dal yaparak bitirdi ve mezun oldu. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nü birincilikle bitirdi.

2005 yılında yine Boğaziçi Üniversitesi'nde Bilişsel Psikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı.

2002-2007 yılları arasında bir devlet lisesinde rehber öğretmen olarak görev yaptı.

2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yetişkin Eğitimi bölümünde doktoraya başladı ve şu an yeterliliğini tamamlamış tez aşamasındadır.

2010’da YÖK Özürlü Öğrenci Komisyonu’na öğrenci temsilcisi olarak seçildi ve hâlen bu görevini sürdürüyor. 2002-2012 yılları arasında görme engellilere yönelik, MS Word, Excel, PowerPoint, Internet gibi birçok bilgisayar kursu verdi. Ayrıca ekran okuyucu programların Türkçeleştirilmesinde aktif roller üslendi. 2014-2015 döneminde başlatılan Engelsiz Eğitim Projesi kapsamında Görme Engelliler için iOS kursları verdi.

Son dönemlerde, Türk Hava Yolları, Atlas Jet, AVEA, HSBC bank gibi kurumların çağrı merkezlerine istihdam edilen görme engellilerin, buradaki kullanılan yazılımlarla ekran okuyucu arasındaki uyarlamalarını gerçekleştirdi ve böylece, buralarda çalışacak görme engellilerin, işe tam katılımında önemli bir rol üstlendi. 2015 yılında ise Milli Eğitim Bakanlığı DYS sisteminin erişilebilir hale getirilmesi için scriptler yazdı.

Bir aktivist olarak şu an Engelsiz Erişim Derneği adını alan engelsiz Erişim grubunun kurucuları arasında yer aldı. Engelsiz Erişim grubu içinde, İstanbul’da otobüslere durakları haber veren sesli sistemlerin konulması, erişilebilir oy sistemleri, erişilebilir cadde ve sokaklar için kaldırım aktivistleri eylemlerinin düzenlenmesi, Türkiye’de ilk kez sesli betimleme çalışmalarının başlatılması gibi konularda etkin görevler aldı. Engelsiz Erişim Derneği Tarafından yayınlanan Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat (EEEH) dergisinin aktif yazarları arasında. 2007 yılından bu yana, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) Direktörü olarak çalışıyor.

Hâlen, Getem Direktörlüğü, Engelsiz Erişim Derneği Başkanlığı, Engelli Öğrenci Platformu üyeliği, YÖK Özürlü Öğrenci Temsilciliği ve Sesli Betimleme Derneği Eş Başkanlığı görevlerini sürdürüyor.

Doktora çalışmaları kapsamında, engellilerin kendilerini tıbbi ve sosyal modeller çerçevesinde nerede algıladıkları ve bu algılarının hangi faktörler tarafından etkilendiği üzerinde duruyor.

Engellilik, kimlik arayışı, eylemsellik ve erişilebilirlik üzerine birçok yazısı bulunuyor.


Serkan Emek - Digital Medya Sistemleri, Servis Geliştirme Grup Müdürü, Türk Telekom Grup

Serkan Emek, son altı yıl içinde Türk Telekom Grubu’nda Dijital Medya Servisleri Proje Müdürü ve Mobil TV Ürün Geliştirme Müdürü olarak görev yapmıştır, şu anda Türk Telekom Grubu’nda Dijital Medya Sistemleri Servis Geliştirme Grup Müdürü olarak çalışmaktadır. Digiturk’te çalıştığı on yılda Şartlı Erişim Uzmanı ve daha sonra da Şartlı Erişim Operasyon Müdürü görevlerinde bulunmuştur. TTNET ve Digiturk’te on altı yıl içinde ürün geliştirme, proje yönetimi ve iş planlaması konularında profesyonel deneyim kazanmıştır. Doktora derecesini ise, 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden almıştır.

Engelsiz Tivibu Hizmeti, görme engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde, görme engelli Türk Telekom Grubu müşterileri kullandıkları ekran okuyucu programlar sayesinde Tivibu Web üzerinden kaliteli TV izleme olanağına erişebilir, ayrıca konuşan TV kumandasıyla rahatça kanal değiştirip yayını tekrar izleme olanağına sahip olurlar. Engelli dostu olarak dizayn edilmiş Tivibu web ile tüm Tivibu platformu ekran okuyucu programlarla kullanılabilir.


Harun Tekin - Müzisyen, Mor ve Ötesi

Harun Tekin 28 Haziran 1977’de Ankara’da doğdu. 1996’da İstanbul Alman Lisesi’nden, 2001’de Boğaziçi Üniversitesi Felsefe ve Psikoloji Bölümleri’nden mezun oldu. Arkadaşlarıyla birlikte 1995’te, henüz lise öğrencisiyken kurdukları Mor ve Ötesi bugüne kadar 7 stüdyo albümüne ve 1000’e yakın konsere imza attı. 2008 yılında Türkiye adına Eurovision Şarkı yarışmasına katıldı. Tekin, 2011-2013 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde “songwriting” dersi verdi. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayınlanan sanatçı, 2013 yılından beri düzenli olarak BirGün gazetesinde yazmaktadır. Zihin felsefesi, ekoloji, siyaset, fanatizm ve futbol ilgi alanları arasındadır.


Fatih Türkmenoğlu - Sunucu, TV Gazetecisi ve Yapımcısı, Yazar

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nün ardından New York Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları lisansüstü programını bitirdi. 1994’te Cosmopolitan’da yazmaya başladı. Bu arada Aktüel, Sabah Gazetesi ve Yeni Yüzyıl için de izlenim yazıları yazarken Radyo 2019’da “Köşebaşı” programını hazırladı ve sundu. 1996’da NTV’nin yayına hazırlanma aşamasında muhabir olarak televizyona geçti. 4.5 yıl boyunca sayısız haber ve program yaptı. “Sesler ve Renkler”, “Sevgi İle”, “Her Mevsim Bahar”, “Hindistan'dan Masallar” ve “Yolcu” programlarını hazırladı ve sundu.

CNN International  tarafından  davet edilerek Atlanta’daki CNN Merkezi’ne çeşitli eğitim ve konferanslara katıldı. 2001’de CNN Türk’e geçerek “Sesler ve Renkler”i hazırlamaya devam etti. 2 yıl sonra CNN International’in Turkiye muhabiri ve yapımcısı  olarak çalışmaya  başladı. Turkish Daily News’ta “A Day Out In Istanbul” adlı haftalık köşesinde yazdı, gönüllü olarak Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin aylık yayın organı “B”nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı.

Hillary Clinton, Aga Khan, Glafkos Klerides, Liza Minelli, Sophia Loren, Carla Bruni gibi birçok dünya ünlüsüyle roportaj yaptı, 70’i aşkın ülke dolaşarak birçok hikayenin peşinden gitti, ama politik ve sosyal içerikli birçok haberde insan öğesini hep öne çıkarttı. Birçok yerel örgüt ve özel şirket tarafından verilen ödüllerin yanı sıra 1997'de Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “En iyi TV Programı” ödülünü aldı. 1999’da CNN konferansında haber dalında finale kalarak “World Report Contributor’s Award” ile ödüllendirildi. Birçok kurum tarafından “yılın televizyoncusu” olarak ödüllendirildi.

27 hikayeden oluşan ilk kitabı “Üç Kuruş Fazla Olsun, Kırmızı Olsun” Epsilon tarafından yayınlandı. İkinci kitabının adı “AMERİKAN Rüyası Tabirleri”dir. Mart 2005'ten 2010’a kadar Milliyet Gazetesi'nde gezi yazıları ve röportajlar hazırladı. 10 yıldan uzun zaman yaz aylarında günlük “Sahil Günlüğü” programını hazırlayıp sundu. CNN Türk’te 13 sene boyunca “Görülmesi Gereken 50 Yer”, “Afiş”, “Hayat Gezince Güzel” programlarını sundu. Saffet Emre Tonguç ile ortak yazdığı kitabı “Türkiye’de Görülmesi Gereken 101 Yer” 7. baskısını yaptı. Kitap İngilizce’ye de çevrildi. Son kitabı “Hayat Gezince Güzel – Sahilde”, İnkılap Yayınevi tarafından basıldı.

Geçen sene, Northwestern Üniversitesi’nda konuk araştırma görevlisi olarak seminerlere katıldı. Türkmenoğlu ayrıca televizyonlar ve özel kurumlar için belgesel çekiyor. Özel organizasyonlarda profesyonel sunuculuk (MC) yapıyor, medya ilişkileri, sunum becerileri, Y Kuşağı ve pozitif psikoloji eğitimleri veriyor.